10+1 Πρακτικές Συμβουλές για την σωστή αποθήκευση & παλαίωση κρασιού στο κελάρι σας
19439
post-template-default,single,single-post,postid-19439,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

10+1 Πρακτικές Συμβουλές για την σωστή αποθήκευση & παλαίωση κρασιού στο κελάρι σας

10+1 Πρακτικές Συμβουλές για την σωστή αποθήκευση & παλαίωση κρασιού στο κελάρι σας

Το ιδανικό κελάρι, η θερμοκρασία, η υγρασία, το σκοτάδι, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την διατήρηση μίας φιάλης κρασιού που επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές βασικές συμβουλές για την σωστή αποθήκευση κρασιού ώστε να το απολαύσετε στις ιδανικές συνθήκες την κατάλληλη στιγμή.

  1. ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ

Υπόγειο και δροσερό με θερμοκρασία που δεν ξεπερνάει σταθερά τους 12 ° C, με τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας και φτιαγμένο από πηλό, το ιδανικό κελάρι είναι δυστυχώς πολύ σπάνιο. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την απόδοση αυτού που διαθέτετε, ακόμη και για να δημιουργήσετε ένα στο διαμέρισμα ή στο σπίτι σας. Οι μονωτές, τα κλιματιστικά, τα ράφια κρασιού είναι άμεσα διαθέσιμα και επιτρέπουν σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα μέρος αφιερωμένο στην αποθήκευση των κρασιών με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα στην πόλη: Επιλέξτε το πιο σκοτεινό, βορεινό , δροσερό δωμάτιο για εγκατάσταση της κάβας σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το πίσω μέρος ενός γκαράζ ή έναν χώρο κάτω από τις σκάλες στην αποθήκη σας. Πείτε στον ξυλουργό της γειτονιάς σας, αφού πάρετε μερικές κενές φιάλες για την μέτρηση να σας φτιάξει ένα συνδυασμό θηκών για διαφορετικά μεγέθη και όσο μεγάλο εσείς θέλετε με βάση και το δωμάτιο που θα χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση.Τοποθετείστε πάντα τις φιάλες πλαγιαστά ώστε να μην ξεραίνεται ο φελός και οδηγήσει σε οξύδωση του κρασιού.


IMG_20170904_113412

2. ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ;

Η θερμοκρασία ενός κελαριού παίζει άμεσο ρόλο στην εξέλιξη του κρασιού στο μπουκάλι. Όσο αυξάνεται, τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται το κρασί. Αλλά περισσότερο από την ίδια τη θερμοκρασία, είναι αποφασιστικής σημασίας οι διακυμάνσεις της. Τα θερμικά σοκ είναι πολύ επιβλαβή για το κρασί, οπότε μια ήπια αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει τους 18 ° C, δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Αντίθετα, θα επιτρέψει στο κρασί να ζήσει και να εξελιχθεί ήσυχα. Το να έχετε κελάρι στους 12 ° C είναι ενδιαφέρον μόνο εάν θέλετε να κρατήσετε τα κρασιά σας για πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη θερμοκρασία, η ανάπτυξη των κρασιών είναι πολύ αργή, οπότε πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί για να τα πίνετε στη σωστή ωριμότητά τους.

> Αν αναρωτιέστε γιατί τα κελάρια είναι συνήθως σκοτεινά, δεν είναι μία τυχαία επιλογή για να προσθέσει απλά νότες μυστηρίου στην γευσιγνωσία. Το φως μπορεί να είναι ένας θανατηφόρος εχθρός για το κρασί, κυρίως για το λευκό.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα στην πόλη: Σταθερή θερμοκρασία επιτυγχάνεται και με μόνωση καλή που μπορείτε να τοποθετήσετε στους τοίχους (ακόμη και με φελιζόλ)

3. Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΛΑΡΙΟΥ

Θεμελιώδης παράγοντας για την καλή γήρανση του κρασιού, η υγρασία του κελαριού παραβλέπεται πολύ συχνά από τους λάτρεις του κρασιού που εστιάζουν στη θερμοκρασία. Ωστόσο, ένα κελάρι που είναι πολύ ξηρό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τη συντήρηση των φιαλών, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές. Ελλείψει επαρκούς υγρασίας, δηλαδή ποσοστό τουλάχιστον 70%, οι φελλοί στεγνώνουν και το κρασί εξατμίζεται. τα επίπεδα κρασιού της φιάλης πέφτουν γρήγορα, προκαλώντας πρόωρη οξείδωση. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται περαιτέρω εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Ένα υγρόμετρο είναι επομένως απαραίτητο όργανο για εγκατάσταση στο κελάρι σας και πρέπει να αντιδράσετε αμέσως εάν το επίπεδο υγρασίας είναι πολύ χαμηλό, για παράδειγμα ποτίζοντας τακτικά το δάπεδο του κελαριού. Η υπερβολική υγρασία, από την άλλη πλευρά, δεν είναι επιβλαβής για το κρασί, αλλά επιδεινώνει τις ετικέτες.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα στην πόλη: Εγκατάσταση ενός απλού θερμομέτρου/υγρομέτρου στην κάβα σας – πληθώρα στο εμπόριο που ξεκινάνε από 10-15€ – για την παρακολούθηση αυτών των δύο τόσο σημαντικών παραμέτρων (θερμοκρασία & υγρασία). Επιπλέον θα βοηθούσε η τοποθέτησ ενός κυκλοφορητή αέρα ή ενός μικρού κλιματιστικού με αφυγραντήρα – υπάρχουν στο εμπόριο – ώστε όταν ξεφεύγουν πολύ η θερμοκρασία και η υγρασία να το ανοίγετε για λίγο. Μπορεί επίσης απλά να υπάρχει μια οπή σε εξωτερικό τοίχο, αν έχει τέτοιο το δωμάτιο για φυσικό αερισμό.

4. ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑ

Το φως μπορεί να είναι ένας θανατηφόρος εχθρός για το κρασί, κυρίως εάν πρόκειται για κάποιο λευκό, το οποίο σε παρατεταμένη έκθεση παίρνει αυτό που ονομάζεται «ελαφριά γεύση φωτός», μια αδύναμη αρωματική απόκλιση. Τα λευκά γυάλινα μπουκάλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό, καθώς επιτρέπουν τη διέλευση περισσότερων υπεριωδών ακτίνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί παραγωγοί που εμπορεύονται το κρασί τους σε αυτόν τον τύπο μπουκαλιού το τυλίγουν σε κάποιες περιπτώσεις σε χαρτί υγείας. Ένα κελάρι πρέπει επομένως να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό και να διαθέτει λαμπτήρες χαμηλής έντασης. Λαμπτήρες με φψς τύπου νέον πρέπει να απαγορεύονται καθώς εκθέτουν το κρασί ανεπανόρθωτα σε βάθος χρόνου.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα στην πόλη: Χρησιμοποιίηση dimmer ώστε να υπάρχει επιλογή χαμηλού φωτισμού ή επιλογή πολύ χαμηλής λάμπας σε σχέση με το δωμάτιο(υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές σε λάμπες χαμηλού φωτισμού ώστε να μην εκτίθεται σε έντονο φως το κρασί που είναι αποθηκευμένο στην κάβα σας)

5. ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Αυτή η λύση παραμένει, για όλους εκείνους που δεν έχουν ικανοποιητικό κελάρι, μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Πλέον, πολλές εταιρίες  προσφέρουν αυτόν τον τύπο προκατασκευασμένων κελαριών, με πολύ διαφορετικές δυνατότητες, σχέδια και επιλογές. Οι τιμές μπορούν επίσης να διαφέρουν σημαντικά. Πριν κάνετε την επιλογή σας, πρέπει να ορίσετε με σαφήνεια τις ανάγκες σας και ειδικότερα να γνωρίζετε εάν αυτό το κελάρι προορίζεται για να παλαιώνει τα κρασιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επιτακτική η επιλογή ενός μοντέλου υψηλής απόδοσης, με μόνιμο έλεγχο υγρασίας, αερισμό και απουσία κραδασμών. Αυτά τα μοντέλα, συχνά πιο ακριβά, προσφέρουν την εγγύηση σεβασμού των μπουκαλιών σας. Τα μοντέλα χαμηλότερης ποιότητας, συνήθως δεν προσφέρουν πολλά παραπάνω από τα πιο συμβατικά  ψυγεία κρασιού, μπορεί να αποτελούν μία λύση για όσους ενδιαφέρονται για προσωρινή αποθήκευση κρασιών που θα καταναλωθούν άμεσα. Μπορείτε να ταξινομήσετε τα κρασιά σας ανάλογα με το αν θέλετε να τα παλιώσετε ή να τα καταναλώσετε άμεσα, θα βοηθήσει χωροταξικά στη διαχείρηση της κάβας σας και θα προστατέψετε όσες φιάλες αξίζει να περιμένετε για να τις καταναλώσετε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ & ΛΥΣΕΙΣ

  • *Η σταθερή θερμοκρασία:
  • Εξασφαλίζεται με πολύ καλή μόνωση ή με κλιματιστικό, στην περίπτωση δωματίου
  • *Η σταθερή υγρασία:
  • Αν η υγρασία δεν είναι ικανοποιητική, τοποθετήστε στον χώρο ένα δοχείο με νερό ή υγρή άμμο.
  • *Άμεσο ηλιακό φως και ακτίνες UV (υπεριώδης ακτινοβολία):
  • Αν ο χώρος δεν είναι σκοτεινός, μπορείτε πολύ απλά να σκεπάσετε τις φιάλες (π.χ. με μια κουβέρτα).
  • *Αναταράξεις:
  • “Μην του τον ύπνον τάραττε”. Εκτός κι αν έχετε τοποθετήσει την κάβα σας δίπλα στο πλυντήριο ή το σπίτι σας βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Μετά από μικρή διάρκειας μετακινήσεις, αλλαγή θέσης ή μεταφορά με αυτοκίνητο, το κρασί θα επανέλθει από το σοκ αρκεί να το δώσετε λίγο χρόνο.


6. ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ;

Πότε πρέπει να πίνω τα κρασιά μου; Αυτή η ερώτηση βασανίζει όλους τους ερασιτέχνες που θέλουν να ανοίξουν τα μπουκάλια τους και να τα απολαύσουν όσο ακόμα αυτά βρίσκονται στην περίοδο ακμής τους. Εκτός από την αρχική εκτιμώμενη δυναμική παλαίωσής του, η διάρκεια ζωής ενός κρασιού εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες αποθήκευσης. Σε ένα υγρό κελάρι στους 12 ° C, χωρίς μεταπτώσεις και εντελώς σκοτεινό, τα κρασιά γερνούν πολύ πιο αργά από ό, τι σε ένα δωμάτιο στους 15 ° C όπου υπάρχει λίγο ξηρασία. Είναι επομένως σημαντικό να αξιολογείτε σωστά την ποιότητα του κελαριού σας και να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των φιαλών που είναι αποθηκευμένα εκεί. Δεν υπάρχει όριο γήρανσης για το κρασί και μερικά μπουκάλια άνω των είκοσι ετών είναι ακόμα απίστευτα νέα για κατανάλωση και μπορούν να διατηρηθούν για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάτημα αν γίνει με τον σωστό τρόπο. Είναι επίσης θέμα προσωπικής γεύσης, καθώς μερικοί οινολάτρεις προτιμούν εκείνα τα κρασιά που αναπτύσσουν τα τριτογενή αρώματα της μεγάλης παλαίωσης, ενώ άλλοι προτιμούν τα ξηρά φρέσκα κρασιά που ξεχωρίζουν για τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.

7. ΠΟΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΩΣΗ;

Όλες οι συγκριτικές κάθετες γευσιγνωσίες το υποδυκείουν: όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της φιάλης, τόσο καλύτερα διατηρείται το κρασί. Επίσης, αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε άμεσα, θα πρέπει να αποφεύγετε απολύτως τα μικρά μπουκάλια 0,375ml, τα οποία έχουν την τάση να οξειδώνουν πολύ γρήγορα. Η ιδανικΉ φιάλη φαίνεται να είναι το magnum, το οποίο επιτρέπει στο κρασί να διατηρήσει περισσότερη φρεσκάδα από ό, τι ένα κλασικό μπουκάλι. Το θέμα είναι ακόμη πιο εμφανές με τη σαμπάνια, της οποίας οι φυσαλίδες είναι πάντα πιο ζωντανές μετά από μερικά χρόνια στο κελάρι. Για οποιαδήποτε παλαίωση άνω των 10 ετών, σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε αυτό το μέγεθος που είναι κοντά στο 1,5l ή ακόμα και μεγαλύτερo.


8. ΑΛΛΑΓΗ ΦΕΛΛΟΥ ΣΤΙΣ ΦΙΑΛΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Όταν οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι τέλειες, ενδέχεται να εξατμιστεί μέρος του κρασιού στο μπουκάλι, προκαλώντας πτώση του επιπέδου του περιεχομενου της φιάλης. Οι φελλοί, των οποίων η διάρκεια ζωής δεν είναι αιώνια, μπορούν επίσης να καταστραφούν. Επομένως, είναι σκόπιμο, εάν θέλετε να διατηρήσετε τα κρασιά για πολύ καιρό (αρκετές δεκαετίες), να τα επανασυσκευάσετε. Η επέμβαση συνίσταται στο άνοιγμα των φιαλών κρασιού, αφαίρεση και τοποθέτηση νέου φελλού. Αυτή η ευαίσθητη λειτουργία πραγματοποιείται γενικά από τα οινοποιεία όταν έχουν παλιές σοδειές προς πώληση ώστε να μην φθίνει η ποιότητα, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπεται η απόσυρση του κρασιού εάν διαπιστωθεί ότι η γεύση έχει αλλοιωθεί και είναι μία διαδικασία χρονοβορα και ακριβή οπότε πραγματοποιείται μόνο για χρονιές grand reserve που έχουν συλλεκτική αξία.

9. ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ.

Οι κακές μυρωδιές και η μούχλα απειλούν την καλή διατήρηση των κρασιών. Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για την αποφυγή αυτών των αρνητικών επιπτώσεων για την εξέλιξη του κρασιού. Σε κάθε κάβα πρέπει να παρέχεται σύστημα εξαερισμού για να ανανεώνεται συνεχώς ο αέρας στο κελάρι, με φυσικό τρόπο. Το βέλτιστο είναι μια φιλτραρισμένη, αργή και μόνιμη ροή αέρα που κυκλοφορεί με διαφορά πίεσης μεταξύ δύο ανοιγμάτων.

10. ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ.

Οι σημαντικές δονήσεις κινδυνεύουν να διαταράξουν τη διαδικασία ανάπτυξης των κρασιών επιταχύνοντας τη γήρανσή τους και αποτρέποντας την καθίζηση των τανινών. Στα ερμάρια κρασιού, οι συμπιεστές ή τα χημικά συστατικά αποτελούν κίνδυνο και αυξάνουν την ηλεκτρική κατανάλωση της συσκευής. Προτιμάται ένα κατάλληλο σύστημα που συνδυάζει έναν αποσυνδεδεμένο συμπιεστή και αμορτισέρ.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα στην πόλη: Προσπάθεια επιλογής δωματίου που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, ώστε να παραμένει η πόρτα κλειστή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και να υπάρχει απουσία ανθρώπινης παρουσίας άρα και κραδασμών.

11. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ.

Ο σωστός συνδυασμός συνδυάζει τη μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης με τον ελάχιστο χώρο. Για μια έξυπνη χρήση του χώρου, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια: τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα των φιαλών καθώς και η ποσότητα τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη σταθερότητα των υλικών, διότι μακροπρόθεσμα, ακατάλληλα στηρίγματα κινδυνεύουν να κάμψουν ή να σπάσουν κάτω από το βάρος των φιαλών που είναι αποθηκευμένα το ένα πάνω στο άλλο.

ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΦΛΟΡΙΑΝ

Η έμφαση στη βιώσιμη γεωργία και τη φυσική οινοποίηση, η αγάπη για τη φύση και τη βιοποικιλότητα και η παραγωγή κρασιών που μπορούν ακόμα να εξελιχθούν μετά από χρόνια παλαίωσης στο μπουκάλι, αποτελούν βασικά συστατικά της φιλοσοφίας του Κτήματος Φλόριαν.

Δεν ακολουθούμε την τάση της αγοράς να προωθούμε τα νέα παραγόμενα κρασιά μέσα σε λίγους μήνες από τη συγκομιδή & οινοποίησή τους. Αφήνουμε κάθε κρασί να «ξεκουράζεται» στις λεπτές του οινολάσπες μέσα στις  ανοξείδωτες δεξαμενές στην αίθουσα οινοποίησης για τουλάχιστον 4-5 μήνες με στόχο να αναδείξουμε όλα τα δυνατά σημεία κάθε σοδειάς και κάθε ποικιλίας σταφυλιών που φέρνει διαφορετικά αρώματα και προσθέτει στον ουρανίσκο. Το κρασί θα αποθηκευτεί για μερικούς μήνες στο υπόγειο κελάρι μας που έχει σταθερές θερμοκρασίες χάρη στην ειδική κατασκευή του από φυσικό πηλό και μάρμαρο. Η ειδικά διαμορφωμένη εξαέρωσή του, ο αφυγραντήρας που παρέχει ιδανικό επίπεδο υγρασίας και η υπόγεια σκοτεινή διαρύθμισή του, παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την παλαίωση των φιαλών. Τα κόκκινα Syrah και τα λευκά δρύινα κρασιά μας θα παραμείνουν σε δρύινα βαρέλια από 3 έως 18 μήνες ενώ η υπόλοιπη παραγωγή θα βρίσκεται αποθηκευμένη εκεί για σχεδόν 2 χρόνια μετά την εμφιάλωση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο πριν την ευρεία κυκλοφορία της ώστε να έχουμε κόκκινα & λευκά κρασιά που μπορούν να αντέχουν στον χρόνο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΣ & ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΙΝΟΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Εάν ενδιαφέρεστε να φτιάξετε το δικό σας κελάρι, μπορείτε να επισκεφτείτε το υπόγειο κελάρι του οινοποιείου μας ώστε να μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους παλαίωσης των κρασιών του κτήματος που θα έχετε στη συνέχεια την δυνατότητα να δοκιμάσετε κατά την διάρκεια μίας ολοκληρωμένης γευσιγνωσίας . Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε μία αυθεντική οινοπεριήγηση με βάση τη διαθεσιμότητά μας και να μοιραστούμε μαζί σας ακόμα περισσότερα μυστικά σωστής αποθήκευσης κρασιού.


No Comments

Post A Comment

Age Verification Please verify that you have reached the legal drinking age according to the legal statutes in your country!