11 Apr Ταινίες & Ντοκιμαντέρ με θέμα το κρασί
WINE & DOCUMENTARY MOVIES
Το Domaine Florian blog κάνει μια περιήγηση στις ταινίες που μας εισάγουν στον κόσμο του κρασιού.
Σας προκαλούμε να βρείτε μια καλή ταινία όπου λείπει το κρασί. Υπάρχει πάντα ένα καλό μπουκάλι που βρίσκεται γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, ένα μισογεμάτο κρασοπότηρο σε κάθε επεισοδιακό χωρισμό, ένα αμπέλι στο παρασκήνιο ενός road trip. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες καλές ταινίες που κάνουν το κρασί το κύριο θέμα τους. Παρόλα αυτά, ο κόσμος της αμπελοκαλλιέργειας κρύβει και αναδεικνύει αρκετά «κινηματογραφικά» θέματα: τη σχέση με τη φύση, την κυριαρχία του χρόνου, την επιστροφή στις ρίζες, τον σεβασμό στις παραδόσεις, την οικογένεια, τη διαδοχή …
Ο οίνος στον κινηματογράφο βρίσκεται κυρίως σε δύο μορφές:
- Αποκαλυπτικά Ντοκιμαντέρ, όπως το περίφημο Mondovino και το υπέροχο Red Obsession, που προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε
- Και συχνότερα σε δραματικές κωμωδίες, συχνά οικογενειακές.
Ποια είναι λοιπόν τα blockbuster και πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του κρασιού;
Θα ξεκινήσουμε με τα ντοκυμαντέρ καθώς τους έχουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία. Ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ κάνει εντύπωση πλευρίζοντας τις ερωτήσεις που αφορούν την εποχή του αλλά και τον κόσμο. Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο wine documentaries που σηματοδότησαν την εποχή τους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια:
1. Πρώτο το Mondovino, που κυκλοφόρησε το 2004, ενεργό ρεπορταζ του Jonathan Nossiter για το κρασί και την οικονομία, το οποίο μιλάει αρχικά για τις θετικές πτυχές του κόσμο του κρασιού – αναφέρεται στους οινοπαραγωγούς και την σχέση αγάπης με την γη τους – και συνεχίζει αλλάζοντας την διήγηση για να αναλύσει μία άλλη συγκλονιστική και σίγουρα πιο ζοφερή ιστορία: τα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας κρασιού απέναντι στον αγώνα των μικρών αμπελουργών να επιβιώσουν σε μία ανταγωνιστική αγορά που ευννοεί τους οικονομικά ισχυρότερους. Το γεγονός πως κατάφερε να προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρώτων όσο κανένα άλλο του είδους του, το καθιστά ένα ορόσημο.
2. Δεύτερο και πιο πρόσφατο το Red Obsession, ντοκιμαντέρ αυστραλιανής προέλευσης από τον David Roach και τον Warwick Ross, μας ταξιδεύει μέσα από τους αμπελώνες του Μπορντό και της σύγχρονης Κίνας. Αυτό το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013 στην Αυστραλία, αναφέρει και αναλύει την άνευ προηγουμένου βιασύνη των κινέζων καταναλωτών να αγοράσουν τα θρυλικά κρασιά του Μπορντό. Επικεντρώνεται στην καταγραφή αυτής της καταναλωτικής μανίας και αποδοκιμάζει την κινέζικη νοοτροπία αγοράς των πιο ακριβών κρασιών του κόσμου απλά για επίδειξη ή συλλογή. Καταφέρνει επιτυχώς να αναδείξει το πόσο τακτικές μαζικής παραγωγής και διάθεσης δημοφιλών κρασιών αποσταθεροποιούν τις επισφαλείς ισορροπίες των αμπελώνων και της φύσης αλλά και τις επιπτώσεις για την αγορά κρασιού.
SIDEWAYS 2015
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ALEXANDER PAYNE,
με τους Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen
Αξιολόγηση IMDb: 7,5 / 10 Η Βαθμολογία μας: 7 /10
Για να μιλήσουμε για μια ταινία για το κρασί, πρέπει να ξεκινήσουμε με την Sideways, μια αμερικανική δραματική κωμωδία με τη μορφή ενός οδικού ταξιδιού μέσω των αμπελώνων της Καλιφόρνια
Λίγες μέρες πριν το γάμο του, ο Τζακ έχει επιβιβαστεί με τον φίλο του Μάιλς σε μια ξενάγηση στα κελάρια του αμπελώνα της Καλιφόρνιας. Η ευκαιρία να ξανασκεφτούν οι δύο φίλοι τα παλιά και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί μοιάζει μοναδική ώσπου συνειδητοποιούν πόσο απογοητευμένοι είναι από την επιφανειακή καθημερινότητά τους. Η ευκαιρία επίσης να ανακαλύψετε την αμερικανική αμπελουργία, και ιδιαίτερα αυτή τη διάσημη μονομαχία μεταξύ δύο ποικιλιών σταφυλιών, η οποία τους αντιτάσσεται: pinot εναντίον merlot!
Αυτό το ταξίδι κρασιού είναι το πρώτο στο είδος του. Έγραψε εποχή και σημάδεψε τα αντίστοιχα του είδους του και ακόμη και αν θεωρείται πλέον παλιό, παραμένει στην λίστα με τα must see λόγω της αυθεντικότητας που αντικατοπτρίζει!
TU SERAS MON FILS 2011
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ GILLES LEGRAND,
με τους Nils Alestrup, Laurent Deutsch, Patrick Chesnais
Αξιολόγηση IMDb: 6,9 / 10 Η Βαθμολογία μας: 8 /10
Ο Paul Marseul είναι ιδιοκτήτης μεγάλης περιουσίας αμπελιών σε ένα ιστορικό οινοποιείο στο Saint-Emilion. Ο γιος του Μάρτιν, ο οποίος πρέπει να τον διαδεχθεί, δεν δείχνει τον αναμενόμενο ενθουσιασμό. Η επιστροφή του γιου του διευθυντή του οινοποιείου,Philip, από την Καλιφόρνια, ανατρέπει τα δεδομένα και οδηγεί σε ένα συνταρακτικό οικογενειακό δράμα.
Αν και ο ρόλος του πρωταγωνιστή Paul έπρεπε αρχικά να παιχτεί από τον Gérard Depardieu, η ταινία τελικά μεταφέρεται τέλεια από το τρίο Niels Arestrup, τον Laurent Deutsch και τον Patrick Chesnais. Αναστατωμένοι και συναρπαστικοί, αυτό το οικογενειακό δράμα μας καθοδηγεί στο αίνιγμα του αμπελουργικού περιβάλλοντος του Μπορντό, όπου η παραδοσιακή διαδοχή των περιουσιών πνίγει τους πρωταγωνιστές του περισσότερο από ό, τι τους κάνει ευτυχισμένους.
a good year 2007
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ridley scott,
με τους Russel Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney
Αξιολόγηση IMDb: 7 / 10 Βαθμολογία μας: 7 /10
Ο Max, ένας τραπεζίτης από την Αγγλία, κληρονόμησε το οινοποιείο του θείου του στην Προβηγκία, όπου πέρασε μέρος της παιδικής ηλικίας του. Αποφασισμένος να πουλήσει την περιουσία, σταδιακά ερωτεύτηκε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής και αναλαμβάνει να ανακαινίσει το κτήμα για να αποκτήσει καλύτερη τιμή πώλησης. Η ταινία ασχολείται με το κρασί από μία οπτική επιστροφής στις ρίζες. Και τι θα ήταν καλύτερο από έναν Άγγλο τραπεζίτη να ενσωματώσει την ανάγκη που έχουμε όλοι για απόδραση από την ασφυκτική πραγματικότητα που μας περιβάλλει; Αν και το θέμα είναι πολύπλευρο και το μήνυμα που θέλει να περάσει ελπιδοφόρο, απογοητευόμαστε από τη συσσώρευση των κλισέ που σκιαγραφούν την ταινία και την έλλειψη ευρυσυτεχνίας.
Το τετριμμένο μοτίβο της πανέμορφης Γαλλίδας σερβιτόρας του συνοικιακού μπαρ της Προβηγκίας (Marion Cotillard), της συμπεριφοράς του άπληστου τραπεζίτη (Russel Crowe) … Είμαστε σε μια ειδυλλιακή αντίληψη του γαλλικού αμπελώνα, εξιδανικευμένου με τον αμερικανικό τρόπο που μας περιγράφεται με μια μυθιστορηματική αφήγηση. Λυπούμαστε που ο Ridley Scott δεν πήγε σεναριακά πέρα από αυτό το όραμα της απεικόνησης της Γαλλικής επαρχίας σαν μία φωτογραφία καρτ ποστάλ. Ωστόσο τα μέρη που απεικονίζονται είναι γραφικά, η εικόνα από τους απέραντους αμπελώνες και τα πετρόχτιστα μεσαιωνικά χωριά σε συνεπαίρνει και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να ταξιδέψεις έστω και νοητά και αν το συνοδέψεις και με την κατάλληλη φιάλη μεταφέρεσαι απευθείας στην καρδιά του πιο όμορφου αμπελιού.
SAINT- AMOUR 2016
ΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΒΕΝΟΙΤ DELEPINE & GUSTAVE KERVERN,
με τους Gerard Depardieu, Benoit Poelvoorde, Vincent Lacoste
Αξιολόγηση IMDb: 6,1 / 10 Βαθμολογία μας: 7 /10
Το Saint-Amour είναι μια ταινία στο σταυροδρόμι μεταξύ κωμωδίας, οικογενειακού δράματος και οδικού ταξιδιού μέσα στους γαλλικούς αμπελώνες. Τόσο αστεία όσο και συγκινητική, όπως η βασανισμένη Benoît Poelvoorde, η ταινία διχάζεται ανάμεσα στην ανησυχητική νεολαία που ενσαρκώνει ο Vincent Lacoste και την παλιά Γαλλία, την οποία αντιπροσωπεύει ο Gérard Depardieu ως πατριάρχης αγρότης που δεν έχει «μάτια παρά μόνο για τις αγελάδες του » .
Παρά την εξαιρετική επιλογή ηθοποιών, η παραγωγή μερικές φορές στερείται πρωτοτυπίας, ή ίσως ενός προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι μακριά από τη λαϊκή επιτυχία που συνάντησε ο Depardieu στο “Les Valseuses”. Παρόλα αυτά, είναι ένα είδος από μόνη της. Εάν αφήσουμε τον εαυτό μας να παγιδευτεί στο παιχνίδι, είναι χάρη στην ποιότητα ερμηνείας του τρίο Depardieu – Poelevoorde – Lacoste παρά με την παραγωγή που υπέγραψαν ο Benoît Delépine και ο Gustave Kervern.
CE QUI NOUS LIE 2017
ΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ CEDRIC KLAPISCH,
με τους Pio Marmai, Ana Girardot, Francois Civil
Αξιολόγηση IMDb: 7,5/ 10 Βαθμολογία μας: 6,5 /10
Λίγα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη Βουργουνδία, ο Jean επέστρεψε στην περιουσία με την αφορμή της ασθένειας του πατέρα του. Το κτήμα, η οικογένειά του, η σχέση του: όλα πρέπει να ξαναχτιστούν.
Οικογένεια, γη, κληρονομιά, αγάπη. Με την ταινία “ Ce qui nous lie “, ο σκηνοθέτης του “The Spanish Inn” δοκιμάζεται σε ένα είδος Wine movie βασισμένο σε κλασσικά θέματα. Όλα τα συστατικά είναι εκεί, εκτός από το γλυκό που δεν έδεσε. Η αδυναμία του cast; Ένα είδος που δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί; Περιμέναμε περισσότερο από τον Cédric Klapisch.
PREMIERS CRUS 2015
ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ JEROME LE MAIRE,
με τους Gerard Lanvin, Jalil Lespert, Alice Taglioni, Laura Smet
Αξιολόγηση IMDb: 5,8/ 10 Βαθμολογία μας: 7,5 /10
Ο François Maréchal, ένας αμπελουργός της Βουργουνδίας, έχασε την όρεξή του να παράγει κρασί. Στα πρόθυρα της οικονομικής αβύσσου, αποφασίζει να δώσει τα κλειδιά του οινοποιείου στον γιο του. Ένας λαμπρός κριτικός του παριζιάνικου κρασιού, δεν έχει πατήσει το πόδι του για πολλά χρόνια σε αμπελώνες και θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κάνει κρασί και όχι μόνο να το βαθμολογεί. Οι μέθοδοι του θα διαταράξουν και θα αμφισβητήσουν τους κώδικες επικοινωνίας και ιεραρχίας που είχε επιβάλλει ο πατέρας του. Η ταινία “Premiers Crus” έτυχε μικτής αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς. Εμείς, δεν υιοθετούμε την άποψη αυτών των κριτικών, γιατί αγαπήσαμε αυτή την ταινία!
Γοητευμένοι από έναν πειστικό Gérard Lanvin στο ρόλο του οργισμένου και απογοητευμένου οινοπαραγωγού, είναι πάνω απ ‘όλα η φωτογραφία της ταινίας που μας μεταφέρει. Ο Jérôme le Maire ήξερε πώς να βιντεοσκοπήσει τη Βουργουνδία, τις αποχρώσεις των χρωμάτων και την ατμόσφαιρα στα αμπέλια όλο το χρόνο. Η δραματουργία χρησιμεύει μόνο για να υποστηρίξει αυτό το οπτικό θέαμα.
η δΙΑΜΑΧΗ
Μπορούμε να αναρωτηθούμε για την θεματική εγγύτητα και τις ομοιότητες της ταινίας του Klapisch με εκείνη του Jérôme Le Maire.
Ότι ο Klapisch επέλεξε την ίδια περιοχή για να γυρίσει το “C’est qui nous lie” δεν προκαλεί ίντριγκα. Η Βουργουνδία άλλωστε προσφέρεται για αυτό: οι πλαγιές της, τα κτήματα και η ιστορία του κρασιού προσφέρουν στους παραγωγούς ένα πλούσιο υλικό. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η εγγύτητα των αμπελογραμμών που έχουν κινηματογραφηθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες ταινίες. Βρίσκονται πολύ κοντά η μία με την άλλη, και συγκεκριμένα γύρω από το λόφο του Corton στην περιοχή Beaune.
Η παρόμοια πλοκή επίσης περιπλέκει τα πράγματα. Ο Klapisch παρουσιάζει ένα οικογενειακό δράμα με θέμα την επιβίωση ενός κτήματος, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και η κατάσταση του οποίου περιπλέκεται από προβλήματα διαδοχής και συναισθηματικών ιστοριών. Όπως και στο “Premiers Crus”, η οικογένεια και η αγάπη του terroir είναι ο σύνδεσμος για τις οικογενειακές σχέσεις που επιτρέπει στο τέλος την προστασία του οινοποιείου και τη συνέχιση της παράδοσης.
Τέλος, οι ομοιότητες σε σχέση με τα γυρίσματα προκαλούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Καταλαβαίνετε, όπως είναι εύλογο αναρωτιόμαστε: Ήταν ο Klapisch εμπνευσμένος από την ταινία του Le Maire; Ή μήπως είναι το είδος “Movie Wine” προορισμένο να περιοριστεί σε οικογενειακές και δραματικές κωμωδίες γυρισμένες στην Βουργουνδία;
Η κωμωδία, το οικογενειακό δράμα, η οδική ταινία είναι όλα τα είδη προσαρμοσμένα στις ταινίες για το κρασί. Ωστόσο η ξεχωριστή κατηγορία “Ταινίες κρασιού” παραμένει ένα είδος που πρέπει να δημιουργηθεί. Περιμένουμε λοιπόν ακόμα την ταινία κρασιού που θα γράψει την δικιά της ιστορία. Μέχρι τότε υπάρχουν αρκετές καλές επιλογές για να μάθουμε περισσότερα για το κρασί μπροστά στην οθόνη μας
Ξέρετε άλλες ταινίες και ντοκιμαντέρ για το κρασί που θα θέλατε να μας συστήσετε; Έχετε δει κάποια από τις παραπάνω προτάσεις και αν ναι με ποιο κρασί του κτήματος Φλόριαν θα τις παρακολουθούσατε; Δημοσιεύστε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο ή στα κοινωνικά μας δίκτυα και θα μοιραστούμε τις πληροφορίες!
Καλώς ήρθατε
Λίγα Λόγια Για Αρχή… Ίσως κάποιοι από εσάς που ανοίξατε αυτήν την σελίδα να σκέφτεστε, ακόμα ένα blog ανάμεσα σε όλα όσα κυκλοφορούν στο Ιντερνετ, ποιος ο λόγος; Τι διαφορετικό έχει να μας πει για το κρασί που δεν μπορούμε να βρούμε διαφορετικα; Έχουμε όλοι κουραστεί αυτές……
11 April, 2020
No comment
Ταινίες & Ντοκυμαντέρ με θέμα το κρασί
WINE & DOCUMENTARY MOVIES Το Domaine Florian blog κάνει μια περιήγηση στις ταινίες που μας εισάγουν στον κόσμο του κρασιού. Σας προκαλούμε να βρείτε μια καλή ταινία όπου λείπει το κρασί. Υπάρχει πάντα ένα καλό μπουκάλι που βρίσκεται γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, ένα……
11 April, 2020
No comment
No Comments